JMOS
Ασφάλεια Ρευστότητα Αποδοτικότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Trading FTASE
Σύνδεσμοι


12785 αναγνώστες
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010
23:47

Παρακάτω φαίνεται η εξέλιξη των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) επί εποχής ΓΑΠ.     (Πηγή: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

 

Εβδομάδες        13               26            52    

Εκδόσεις

14/092010                         -                       4,82%                      -

20/04/2010                  3,65%

13/04/2010                         -                     4,55%              4,85%

19/01/2010                 1,67%                          -  

12/01/2010                         -                    1,38%              2,20%

20/10/2009                 0,35%                          -                         -

13/10/2009                      -                       0,59%             0,91%

 

Τα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού δημοσίου αποτελούν σημείο αναφοράς και

προσδιορίζουν την πορεία των επιτοκίων, γιατί το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της αγοράς και επομένως ο ρυθμιστής της.

Αποτέλεσμα αυτής της ανοδικής πορείας των επιτοκίων που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο είναι και η αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια.

Η κυβέρνηση κάνοντας ¨χαρούλες¨ θεώρησε επιτυχία την υπερκάλυψη κατά 4,54 φορές της τελευταίας έκδοσης  και που ¨κατάφερε¨ να βρει χρήματα με επιτόκιο 4,82% για 26 εβδομάδες. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου μάλιστα δήλωσε ότι είναι αποδεκτά όποια χρήματα βρίσκει με επιτόκιο κάτω από 5%.

Σημειωτέον ότι πέραν της ανάγκης των χρημάτων η προσφυγή στην αγορά ήταν και ένα τεστ για το μέλλον. Απ΄ ότι φαίνεται στον πίνακα η πορεία των επιτοκίων είναι ανοδική.

Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα προσφύγει και πάλι στην αγορά με νέα έκδοση ΕΓΕΔ 13 εβδομάδων και τον Οκτώβριο με έκδοση 13 και 26 εβδομάδων.

 Αν και πάλι τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων είναι αυξημένα τότε που θα φτάσουν τα επιτόκια των δανείων; Πως θα αντέξουν οι επιχειρήσεις; Πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη; Πως θα γίνουν νέες επενδύσεις;

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποτε πρέπει να βγούμε και να πάρουμε χρήματα από τις αγορές, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει όταν εκ του ασφαλούς θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το γεγονός ότι κάποιο ταμείο αγόρασε ΕΓΕΔ, στο πνεύμα της διασποράς των κινδύνων που αναλαμβάνει, και μάλιστα με αυτό το ¨τοκογλυφικό¨ επιτόκιο μόνο τον κύριο πρωθυπουργό κάνει ευτυχισμένο και το διαλαλεί.

Μήπως κάποτε πρέπει να σταματήσουν οι ερασιτεχνισμοί;

jmos

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
1030 αναγνώστες
7 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010
22:38

                                                         Καλό χειμώνα σε όλη                                                               την μπλογκογειτονιά

Ο Γιάννης Κωστόπουλος δεν είναι μόνο ο καπετάνιος της ALPHA BANK, είναι και ο πρύτανης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Πολλοί ίσως ξεχνάνε πως ο καπετάνιος, ξεκινώντας από χαμηλά, έφτασε βήμα βήμα στην κορυφή, χτίζοντας αυτό τον όμιλο με σκληρή δουλειά. Και ακόμα λιγότεροι ξέρουν πως ο καπετάνιος εδώ και δεκαετίες φροντίζει για όλα.

 

Ακόμα πιο πολλοί παραβλέπουν ότι εκτός από τον καπετάνιο υπάρχει και η συνέχεια. Είναι εδώ και ο επόμενος αλλά και ο μεθεπόμενος.

 

Ο Δήμος Μαντζούνης είναι εδώ και μετά από τέσσερις δεκαετίες δουλείας, μέσα στην τράπεζα, ήδη έχει αναλάβει το βαρύ έργο της διαδοχής.  

 

Ο Σπύρος Φιλάρετος, έρχεται λίγο πιο πίσω, επίσης με προσφορά τριών περίπου δεκαετιών στην τράπεζα.  

 

Και οι τρεις τους ξεκίνησαν από τα γκισέ της τραπέζης έχουν εργασθεί σε όλους τους τομείς και γνωρίζουν το σύνολο των τραπεζικών εργασιών.

 

Αυτά τα παραπάνω είχα υπ’ όψιν μου όταν στις 23/7/2010 έγραφα, μεταξύ άλλων,  κάτω από τον τίτλο Πρόταση Πειραιώς και συγχωνεύσεις.

¨Πιστεύω πως η ALPHA BANK τουλάχιστον δεν θα προχωρήσει σε συγχώνευση που δεν θα έχει το ‘πάνω χέρι’. Τι θέλουν και τι θα εξέταζαν; Νομίζω μόνο μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού και σε καμιά περίπτωση δεν ψάχνουν να βάλουν ‘αφεντικό στο μαγαζί τους’. Έχουν δε φροντίσει για όλα αυτά.¨

 

Βεβαίως υπάρχει και η ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με όλα τα γνωστά προβλήματα των τραπεζών αλλά και των συγχωνεύσεων. Υπενθυμίζουμε πως ένα και ένα δεν κάνουν δύο.

 

Πιστεύω πως ο καπετάνιος θα βρεί την καλύτερη λύση μια και η ¨συντηρητική¨ ALPHA BANK έχει πολύ λιγότερα προβλήματα από τις άλλες τράπεζες. Μη ξεχνάτε πως ένας προηγούμενος καπετάνιος της Τραπέζης  ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, τότε, κατάφερε να κρατήσει την τράπεζα αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις δύσκολες εποχές  των περασμένων δεκαετιών.

 

jmos

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
16 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1001 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010
23:53

Ανακούφιση από τα αποτελέσματα των stress tests.

Όχι βέβαια γιατί, πλην ΑΤΕ που ήταν αναμενόμενο, τα πέρασαν οι Ελληνικές τράπεζες, αλλά κυρίως γιατί πέρασε …….. οριακά έστω και η Τράπεζα Πειραιώς.

 

Στην πρωινή μου ανάρτηση με έγραφα για το deal ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΑΤΕ, ΤΤ,

«......αφ’ ετέρου γιατί υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που δεν θα καταθέσουν τα όπλα εύκολα, εκτός μιας περιπτώσεως, να αφήσουν αυτοί οι γνωστοί ενδιαφερόμενοι να προχωρήσει το deal για να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση να σηκώσουν αυτοί ένα πιθανό βάρος σωτηρίας κάποιων εξ αυτών.»

 

Και η δύσκολη θέση θα ήταν να σώσουν την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αν κάτι πήγαινε στραβά, κάτω από μια συμφωνία κυρίων που υποψιάζομαι πως υπάρχει.

 

Ο κ. Σάλας κάτι γνώριζε όταν έκανε τις προτάσεις του. Ήξερε ότι έχει ανάγκη το ΤΤ και ότι όλοι μαζί θα επιβίωναν. Τώρα όμως μετά τα αποτελέσματα των tests και την απόφαση της κυβερνήσεως να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ, πρέπει να τρέξει. Το οριακό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Έδωσε όμως χρόνο για να βελτιώσει την θέση της η τράπεζα.

 

Το οριακό λοιπόν αυτό όμως αποτέλεσμα προσέφερε ανακούφιση σε όλους αλλά ιδιαιτέρως  στους λοιπούς τραπεζίτες που θα βρισκόντουσαν στη δύσκολη θέση να «βάλουν πλάτη». Να γιατί δεν υπήρξε αντίδραση στην πρόταση Σάλα.

jmos

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
665 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010
11:59

Γνωστή η πρόταση του κ. Σάλα για την αγορά των ΑΤΕ και ΤΤ.

Πόσο μπορεί όμως αυτή να περπατήσει? Προσωπικά αμφιβάλλω.

Οι λόγοι είναι και πολιτικοί αλλά και οικονομικοί.

Πολιτικοί γιατί δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση θα θελήσει να ξεκοπεί από το τραπεζικό σύστημα και οικονομικοί γιατί αφ’ ενός μεν το τίμημα είναι χαμηλό ακόμα και για την ΑΤΕ αφ’ ετέρου γιατί υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που δεν θα καταθέσουν τα όπλα εύκολα, εκτός μιας περιπτώσεως, να αφήσουν αυτοί οι γνωστοί ενδιαφερόμενοι να προχωρήσει το deal για να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση να σηκώσουν αυτοί ένα πιθανό βάρος σωτηρίας κάποιων εξ αυτών.

Όσον αφορά γενικότερα τις συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών το θεωρώ αρκετά δύσκολο.

Δύσκολο για δύο λόγους:

α. Δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των τέως κρατικών τραπεζών με διοικήσεις διοριζόμενες μέχρι σήμερα από τα κομματικά επιτελεία από τη μια και από την άλλη καριερίστες τραπεζίτες που ξεκίνησαν από τα γκισέ των τραπεζών και βρίσκονται σήμερα στην κορυφή.

β. Δυσκολία μικρότερη μεν αλλά πάντως δυσκολία ακόμα και μεταξύ ιδιωτικών τραπεζών για τους ίδιους λόγους αλλά και γιατί ξέρουν πως στις συγχωνεύσεις των τραπεζών δεν κάνει 1+1=2 αλλά πολύ λιγότερο.

γ. Οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες έχουν περάσει το ‘λούκι’ των συγχωνεύσεων και ξέρουν τα προβλήματα. Η ALPHA πχ απορρόφησε την ΙΟΝΙΚΗ οικονομικά, αλλά μάλλον στην νοοτροπία έχει συμβεί το αντίθετο. Η δε EUROBANK θα θυμάται για πολύ καιρό τι τράβηξε από την συγχώνευση με την ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Και βέβαια υπάρχουν όλα τα άλλα προβλήματα όπως επικάλυψη καταστημάτων κλπ.

Η κυβέρνηση από την άλλη προχώρησε σε προτροπές για συγχωνεύσεις χωρίς προηγουμένη βολιδοσκόπηση των προθέσεων με αποτέλεσμα η πρόταση Σάλα να την στριμώξει και να τη φέρει σε δύσκολη θέση. Να προχωρήσει και πως στην αποκρατικοποίηση και πως; Να απαντήσει αρνητικά; τι μήνυμα όμως θα στείλει στις αγορές; Μήπως η πρόταση Σάλα είναι και λίγο ‘εκβιαστική’;

Πιστεύω πως η ALPHA BANK τουλάχιστον δεν θα προχωρήσει σε συγχώνευση που δεν θα έχει το ‘πάνω χέρι’. Τι θέλουν και τι θα εξέταζαν; Νομίζω μόνο μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού και σε καμιά περίπτωση δεν ψάχνουν να βάλουν ‘αφεντικό στο μαγαζί τους’. Έχουν δε φροντίσει για όλα αυτά.

Ανάλογα θεωρώ πως σκέφτονται και στη EUROBANK, γιατί και εκεί ο μεγαλομέτοχος δεν έχει λόγο να φοβάται όταν ελέγχει με τόσο μεγάλο ποσοστό την τράπεζα και βέβαια κανείς δεν θα τολμούσε να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά.

Μένει η ΕΘΝΙΚΗ για την οποία είναι δύσκολο να πάρει αποφάσεις η κυβέρνηση, αν μπορεί ακόμα και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ που όπως βλέπουμε “ψάχνεται”.

Όσο αφορά τις ΕΜΠΟΟΡΙΚΗ και ΓΕΝΙΚΗ έχουν τόσο ισχυρούς μετόχους που δεν μας ‘πέφτει λόγος’. Τώρα για κάποιες μικρότερες δεν έχει νόημα να συζητάμε.

jmos

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
684 αναγνώστες
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010
14:16

Έχω ασχοληθεί επανειλημμένα στο θέμα του δημοσίου χρέους.

Παρακολουθώ τα spreads να βρίσκονται ακόμα πολύ ψηλά παρ’ όλο που ελέγχεται πλέον του 1/3 του χρέους από την ΕΚΤ και το εσωτερικό δηλαδή Ελληνικές τράπεζες ταμεία κλπ. Και βέβαια δεν πιστεύω πως υπάρχει σχέδιο κερδοσκόπων πίσω απ’ αυτά. Κερδοσκόποι είναι όσοι θέλουν να κερδίσουν από τη δουλειά που κάνουν όποια και αν είναι αυτή.

 

Μπορεί να φταίει η καλοκαιρινή ραστώνη; Ίσως.

Μετά όμως από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ιδιαιτέρως δε μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων από την Ελληνική βουλή αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις τις ΕΚΤ μόνο στο κακό κλίμα μπορούμε να το αποδώσουμε.

Κακό κλίμα που με επιμέλεια φροντίσαμε να καλλιεργήσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η Κορέα προβληματίζεται για την εξέλιξη του Ελληνικού χρέους!!!

    

Ένα άλλο θέμα που ίσως προβληματίζει τις αγορές είναι η αναδιάρθρωση.

Και λοιπόν; Όλοι αυτοί οι αναλυταράδες αναλυτές και αναλυτάκιδες με νόμπελ ή μη γιατί δεν επικροτούν θετικά την αναδιάρθρωση; και μάλιστα χωρίς “hair cut”.

Και γιατί σήμερα είναι κακό μια ελεγχόμενη επιμήκυνση του χρέους σε βάθος χρόνου ανάλογα με τις δυνατότητες των αγορών να απορροφήσουν νέα μακροπρόθεσμα ομόλογα.  Γιατί προφανώς για τέτοια αναδιάρθρωση συζητάμε, και αποκλείουμε το “hair cut” για ευνόητους λόγους.

 

Βεβαίως όλη αυτή η επιχείρηση ήταν το ζητούμενο από την Ελληνική κυβέρνηση να διαχειρισθεί δηλαδή το δημόσιο χρέος όπως θα έκανε κάθε νοικοκύρης στα του οίκου του. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Αλλά αν άλλη είναι στην ιδεολογία μας και το πρόγραμμά μας πώς να το κάνουμε και δεν θέλουμε και δεν μπορούμε και δεν ξέρουμε, με τα γνωστά αποτελέσματα.

 

Ελπίζω να μην ακούσουν τις συμβουλές που τους δίνουμε οι συμμετέχοντες Συμπόσιο Σύμης.

 

jmos

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 22123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Σκέψεις για τα Ελληνικά και όχι μόνο πράγματα, χρηματιστήριο, οικονομία, πολιτική κλπ. από ένα απλό πολίτη.


jmos whispers

ShoutMix chat widget
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις