JMOS
Ασφάλεια Ρευστότητα Αποδοτικότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Trading FTASE
Σύνδεσμοι


Πρόταση Πειραιώς και συγχωνεύσεις
628 αναγνώστες
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010
11:59

Γνωστή η πρόταση του κ. Σάλα για την αγορά των ΑΤΕ και ΤΤ.

Πόσο μπορεί όμως αυτή να περπατήσει? Προσωπικά αμφιβάλλω.

Οι λόγοι είναι και πολιτικοί αλλά και οικονομικοί.

Πολιτικοί γιατί δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση θα θελήσει να ξεκοπεί από το τραπεζικό σύστημα και οικονομικοί γιατί αφ’ ενός μεν το τίμημα είναι χαμηλό ακόμα και για την ΑΤΕ αφ’ ετέρου γιατί υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που δεν θα καταθέσουν τα όπλα εύκολα, εκτός μιας περιπτώσεως, να αφήσουν αυτοί οι γνωστοί ενδιαφερόμενοι να προχωρήσει το deal για να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση να σηκώσουν αυτοί ένα πιθανό βάρος σωτηρίας κάποιων εξ αυτών.

Όσον αφορά γενικότερα τις συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών το θεωρώ αρκετά δύσκολο.

Δύσκολο για δύο λόγους:

α. Δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των τέως κρατικών τραπεζών με διοικήσεις διοριζόμενες μέχρι σήμερα από τα κομματικά επιτελεία από τη μια και από την άλλη καριερίστες τραπεζίτες που ξεκίνησαν από τα γκισέ των τραπεζών και βρίσκονται σήμερα στην κορυφή.

β. Δυσκολία μικρότερη μεν αλλά πάντως δυσκολία ακόμα και μεταξύ ιδιωτικών τραπεζών για τους ίδιους λόγους αλλά και γιατί ξέρουν πως στις συγχωνεύσεις των τραπεζών δεν κάνει 1+1=2 αλλά πολύ λιγότερο.

γ. Οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες έχουν περάσει το ‘λούκι’ των συγχωνεύσεων και ξέρουν τα προβλήματα. Η ALPHA πχ απορρόφησε την ΙΟΝΙΚΗ οικονομικά, αλλά μάλλον στην νοοτροπία έχει συμβεί το αντίθετο. Η δε EUROBANK θα θυμάται για πολύ καιρό τι τράβηξε από την συγχώνευση με την ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Και βέβαια υπάρχουν όλα τα άλλα προβλήματα όπως επικάλυψη καταστημάτων κλπ.

Η κυβέρνηση από την άλλη προχώρησε σε προτροπές για συγχωνεύσεις χωρίς προηγουμένη βολιδοσκόπηση των προθέσεων με αποτέλεσμα η πρόταση Σάλα να την στριμώξει και να τη φέρει σε δύσκολη θέση. Να προχωρήσει και πως στην αποκρατικοποίηση και πως; Να απαντήσει αρνητικά; τι μήνυμα όμως θα στείλει στις αγορές; Μήπως η πρόταση Σάλα είναι και λίγο ‘εκβιαστική’;

Πιστεύω πως η ALPHA BANK τουλάχιστον δεν θα προχωρήσει σε συγχώνευση που δεν θα έχει το ‘πάνω χέρι’. Τι θέλουν και τι θα εξέταζαν; Νομίζω μόνο μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού και σε καμιά περίπτωση δεν ψάχνουν να βάλουν ‘αφεντικό στο μαγαζί τους’. Έχουν δε φροντίσει για όλα αυτά.

Ανάλογα θεωρώ πως σκέφτονται και στη EUROBANK, γιατί και εκεί ο μεγαλομέτοχος δεν έχει λόγο να φοβάται όταν ελέγχει με τόσο μεγάλο ποσοστό την τράπεζα και βέβαια κανείς δεν θα τολμούσε να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά.

Μένει η ΕΘΝΙΚΗ για την οποία είναι δύσκολο να πάρει αποφάσεις η κυβέρνηση, αν μπορεί ακόμα και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ που όπως βλέπουμε “ψάχνεται”.

Όσο αφορά τις ΕΜΠΟΟΡΙΚΗ και ΓΕΝΙΚΗ έχουν τόσο ισχυρούς μετόχους που δεν μας ‘πέφτει λόγος’. Τώρα για κάποιες μικρότερες δεν έχει νόημα να συζητάμε.

jmos

Σχόλια

23/07 13:13  dimknaf
ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. 5*
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις για τα Ελληνικά και όχι μόνο πράγματα, χρηματιστήριο, οικονομία, πολιτική κλπ. από ένα απλό πολίτη.


jmos whispers

ShoutMix chat widget
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις